گزارش بازاری؛

لزوم تقویت دولت در مدیریت قیمت ها

لزوم تقویت دولت در مدیریت قیمت ها

بازاری: این روزها با اصلاح قیمت بنزین مردم استان سمنان نگران بروز برخی گرانی ها ازجمله كرایه حمل نقل و به دنبال آن گرانی سایر اقلام و اجناس به خصوص كالاهای ضروری هستند.



خبرگزاری مهر، گروه استان ها – محمدحسن مقدم نیا: با افزایش قیمت بنزین توسط دولت، ایران به یكی از ۱۰ كشور گران درزمینهٔ بنزین (به نسبت درآمد مصوب اداره كار) بدل شد؛ این امر اما نگرانی هایی را در میان مردم اقصی نقاط كشور و طبیعتاً استان سمنان به وجود آورده كه مبادا این نوسانات بر روی بقیه اقلام مصرفی مردم تأثیر منفی بگذارد.
نظرات متفاوت می باشد برخی معتقد هستند كه افزایش قیمت بنزین می تواند ماهانه سه هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان درآمد به داشته های دولت بیفزاید و این درآمد مازاد می تواند صرف پرداخت یارانه به اقشار كم درآمد و همین طور رشد و توسعه اقتصادی كشور شود اما برخی دیگر معتقد هستند كه این شرایط در حالی رقم خواهد خورد كه دیگر اقلام گران نشوند وگرنه اصطلاحاً اوضاع همان آش و همان كاسه خواهد بود و حتی شاید بدتر.
جیب مردم متر و معیار قضاوت
مردم مسائل را نه در سطح ملی و دولتی و اصطلاحاً اقتصاد كلان بلكه نسبت به جیب خود و قدرت خرید خانوارشان می سنجند از مباحث كارشناسی درزمینهٔ اقتصاد كه بگذریم مردم عادی در كف جامعه مسائل را نه در سطح ملی و دولتی و اصطلاحاً اقتصاد كلان بلكه نسبت به جیب خود و قدرت خرید خانوارشان می سنجند درنتیجه امروز نگرانی های مردم از جنس دیگری است كه معیشت كلیدواژه اصلی آنها شمرده می شود.
سابقاً با افزایش قیمت بنزین اولین سوژه گرانی اقلام مصرفی و ضروری مردم بود برای مثال مرغ از پنج هزار تومان به پنج هزار و ۲۰۰ تومان افزایش قیمت پیدا می كرد و دلیل آن هم بالا رفتن قیمت سوخت درنتیجه كرایه بار عنوان می شد اما دولت در طرح افزایش ۳۰۰ درصدی بنزین قول داده كه برای اولین بار مقرر است در كشور قیمت بنزین بالا برود اما سایر اقلام بدون تغییر بمانند اما آیا مردم هم چنین نظری دارند؟

مردم عملكرد ضعیف از دولت دیده اند
علی بوجار شهروند بازنشسته شاهرودی در گفتگو با خبرنگار مهر درباره این مساله می گوید: مردم متأسفانه آن قدر عملكرد ضعیف از دولت دیده اند كه می ترسند و یك حس روانی در جامعه غالب شده كه گویا هرچه مسئولان تضمین بدهند كه قیمتی افزایش نخواهد یافت بازهم مردم نمی خواهند آنرا بپذیرند كه البته من معتقد هستم این جوّ روانی است و فروكش خواهدنمود اما تا آن زمان دولت راه دشواری در كنترل وضعیت دارد.
این شهروند بابیان اینكه نگرانی مردم به حق است چونكه هر وقت بنزین گران شده نخستین تأثیر آن بر گوشت و مرغ و لبنیات و... بوده است، تاكید می كند: بنظر می رسد دولت شتاب زده این طرح را اجرا كرد و می توانست آنرا در این شش و نیم سال به تدریج انجام دهد تا هم مردم به آن باور برسند كه این طرح شدنی است و هم چنین تب و تابی در كشور رخ ندهد.
وی با قمار خواندن افزایش ۳۰۰ درصدی قیمت بنزین برای دولت، می افزاید: پیش از قطع اینترنت در یك تحلیل می خواندم كه كسی گفته بود این جام زهر دولت می باشد یعنی یا می گیرد و مشكلات اقتصادی به واقع كاهش پیدا می كند یا نمی گیرد و همین عامل موجب می شود كه گرانی سرسام آوری بر جامعه حاكم شده و این اختتام كار دولت می باشد و احتمالاً مجلس رأی به عدم كفایت روحانی خواهد داد.
دولت تعلل كرد
یك كارشناس اقتصادی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن تاكید بر اینكه دولت روحانی باید خیلی زودتر دست به جراحی عمیق اقتصادی می زد اما در این خصوص تعلل كرد، می گوید: دولت اگر از اول این زخم را درمان كرده بود حالا چرك نمی كرد كه نیاز باشد به آن نیشتر زد تا شاهد فوران آن باشد،. زخم دورانی برای التیام می خواهد و نمی توان آنرا یك شبه نیشتر زد و انتظار داشت از فردا زخم خوب شده باشد.
دولت روحانی باید خیلی زودتر دست به جراحی عمیق اقتصادی می زد اما در این خصوص تعلل كرد حنانه مصطفوی كه خود تحلیل گر بازار در فضای مجازی نیز شمرده می شود، بیان می كند: در اینكه دولت باید تدریجی این اقدامات را انجام می داد شكی نیست اما امروز كه این كار صورت گرفته دولت حداقل باید نظارت بر بازار را تشدید كند و نگذارد كسی از این قاعده بهره برده و قیمت اقلام را بالا ببرد چونكه قیمت ها مانند دومینو هستند كه سوخت اولین مرحله آن است اگر اولین دانه از پازل بر زمین افتد دیگر قیمت اقلام را نیز با خود به زمین می زند درنتیجه طی روزهای آتی همه چیز به كنترل بازار توسط دولت بستگی دارد.
وی نگرانی مردم را به جا خواند و می گوید: آستانه صبر مردم با عدم مدیریت درست اقتصادی دولت حدی دارد، پس باید این شرایط حساس را به خوبی مدیریت كرد چونكه معتقدیم این تصمیم در صورت اجرای درست درنهایت به نفع مردم است اما چیزی كه دولت نادیده می گیرد این است كه مردم با این فشار اقتصادی و نگرانی ها نه تحمل گرانی رادارند و نه از اقتصاد كلان سر درمی آورند پس دولت روزهای دشواری را در آینده تجربه می كند.

افزایش هزینه های خانوار
یكی از شهروندان سمنانی نیز می گوید: یك خودروی پراید كه در اختیار یك خانواده چهار نفرِ باشد هر پنج روز ۲۰ لیتر بنزین نیاز دارد درنتیجه به هر صورت آخر ماه مجبور است بنزین آزاد بزند آیا دولت فكر كرده كه یك خانواده معمولی با همه گرفتاری هایی كه دارند چطور باید این حجم از پول بنزین را بدهند!
آن هایی كه برای مردم تصمیم می گیرند، حقوق ماهی یك و نیم میلیون تومانی ندارند بلكه همه چیز برایشان حاضر و آماده است پس مشخصاً نمی توانند درد مردم را بفهمند، آنها حتی امروز نمی دانند گوشت چه قیمتی دارد. حسین لطفیان می گوید: بیمه ها از مردم ماهی ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار تومان می گیرند و اگر قرار باشد ماهی ۳۰۰ هزار تومان هم پول بنزین داد و ماهی ۲۰۰ هزار تومان پول قبض گاز و برق و آب را نیز به آن اضافه كرد، پس باید دیگر هیچ چیز نخورد جز نان خشك و هیچ چیز نپوشید جز همان لباس های كهنه سال قبل، بازهم دولت بگوید چطور باید زندگی كرد؟ مگر مردم چقدر حقوق می گیرند با یك حقوق دو میلیون تومانی چطور یك خانواده چهار نفرِ باید زندگی را مدیریت كنند؟ خیلی دوست دارم یكی از دولتمردان بیاید همین سؤال را پاسخ دهد.
وی كه با حرارت خاصی سوژه را توضیح می دهد، می افزاید: آن هایی كه برای مردم تصمیم می گیرند نه حقوق ماهی یك و نیم میلیون تومانی دارند نه بچه دانشگاه آزاد نه دختر دم بخت و نه برای خانه شان خرید می كنند آنها همه چیز برایشان حاضر و آماده است و حقوق ماهانه راننده شان از حقوق من و همسرم روی هم بیشتر است پس مشخصاً نمی توانند درد مردم را بفهمند، آنها حتی امروز نمی دانند گوشت چه قیمتی دارد.
سوء مدیریت و نظارت از طرف دولت
یكی دیگر از شهروندان سمنانی نیز بابیان اینكه مردم فقط از سوء مدیریت دولت و عدم نظارت بر بازار و گرانی ها می ترسند نه چیز دیگر، می گوید: مردم این نظام و انقلاب را دوست دارند اما برخی وقت ها دولت ها كارهایی می كنند كه فشار اصلی اش بر مردم است.
سید رضا عالمی می افزاید: این مردم نگران تأثیرگذاری قیمت بنزین بر سایر اقلام هستند متأسفانه دولت آن قدر ضعیف عمل كرده كه مردم همه می ترسند كه روزهای پس از نوسان قیمت دلار پیش بیاید دولت به شكلی عمل كرده كه دلار وقتی به كانال ۱۵ هزار و ۲۰ هزار تومان رسید پراید یك باره ۴۰ میلیون تومان شد اما وقتی دلار به ۱۱ هزار تومان رسید نه تنها پراید ارزان نشد بلكه پنج میلیون تومان دیگر هم گران گردید و در بقیه اقلام هم همین مورد دیده می شود، درنتیجه باید گفت مردم فكر می كنند كه هیچ چیز در این دولت ارزان نمی گردد و حق هم دارند چونكه از نزدیك مسائل را لمس می كنند.
وی می گوید: این دولت كاری كرده كه تصمیماتش در هیچ كتاب اقتصادی نمی گنجد، دلار بالا می رود و اقلام گران می شوند، پائین می آید و باز هم اقلام گران می شوند، بنزین لیتری یك هزار تومان است ولی باز هم اقلام گران می شوند، سه هزار تومان می شود اقلام گران می شوند، حال اگر همین فردا هم بنزین ۵۰۰ تومان و دلار هزار تومان هم شود باز قیمت اقلام بالا می رود! فكر می كنم یك اقتصاددان معروف دنیا باید بیاید روی چگونگی این امر پیچیده مطالعه جدی كند تا ببینیم داستان چیست و كجای كار ایراد دارد.

تعدد وعده های دولت با عمل برابری نمی كند
دیگر شهروندان هم دغدغه مشتركی دارند و همه از معاش می گویند و از عدم توانایی دولت در مدیریت، بااینكه دولت وعده داده كه سایر اقلام گران نمیشود اما مردم هنوز نگران هستند، یك بانوی شاهرودی دراین باره به خبرنگار مهر، می گوید: دولت وعده عمل نكرده زیاد دارد پس مردم معتقدند كه این وعده هم در كنار سایر وعده ها گم شده و اقلام گران می شوند.
خانم میترا اصغری می افزاید: حرف دولت در امتداد جلوگیری از گرانی ها باورش خیلی مشكل است، طی سال های اخیر به یاد نداریم كه یك جنس ارزان شده باشد! ما ارزانی ندیده ایم.
وی با شاره به درآمد خیلی كم خانواده ها می گوید: همه می گویند دولت اگر مدیریت كند اقلام گران نمی شوند، اما دقیقاً سوژه بر روی همین كلمه اگر است، دولت نشان داده كه درزمینهٔ اقتصادی حداقل كفایت لازم را ندارد و معلوم هم نیست نمایندگان مجلس در خانه ملت چه كار می كنند! امروز شنیدم كه یك نماینده تهدید به استعفا كرده و تازه مردم فهمیدند مجلسی هم وجود دارد.
این شهروند در ادامه می گوید: اگر گرانی بنزین بر سایر اقلام اثرگذار باشد مردم دیگر به واقع توان تحمل آنرا ندارند مگر با یك ماه حقوق یك كارمند چند كیلوگرم گوشت می دهند؟ چند لیتر بنزین می دهند؟ چقدر گوجه و لبنیات و نان و پول بیمه و هزینه درمان و... می دهند؟ اگر یكی از افراد خانواده بیمار شود باید چه كرد؟ متأسفانه این ها سوا لاتی است كه در ذهن مردم می چرخد و مردم را اذیت می كند.
تاثیر روانی بر جامعه
مردم بعضاً به واسطه عدم مدیریت درست دولت نگران هستند كه مبادا شرایط دشوارتر شود چونكه موضوعاتی چون نوسان ارز را دیدند كه دولت در آن عملكرد خوبی نداشت یك مدرس دانشگاه در رشته جامعه شناسی اما معتقد می باشد مردم بعضاً به واسطه عدم مدیریت درست دولت نگران هستند كه مبادا شرایط دشوارتر شود چونكه موضوعاتی چون نوسان ارز را دیدند كه دولت در آن عملكرد خوبی نداشت از طرف دیگر نظارت بر قیمت ها نیز ضعیف است در همین شهر شاهرود اصناف از یك سو و تعزیرات و صنعت و معدن و... از طرف دیگر متأسفانه نظارت درستی بر اقلام ندارند كه اگر می داشتند نباید با مشكلات نوسانات قیمت ها به این شدت روبرو باشیم كه گوجه در هر خیابان شاهرود یك قیمت عرضه می شود و هیچ كس هم نمی داند دلیل این امر چیست!
علی رضا معصومی در گفتگو با خبرنگار مهر می گوید: مردم از دولت انتظار دارند كه جلوی گرانی را بگیرد اما وقتی یك باره یك قلم كالای اساسی ۳۰۰ درصد گران می شود تأثیر روانی منفی بر جامعه می گذارد كه هرچند گذرا است اما به شدت می تواند مخرب باشد و اعتماد عمومی را خدشه دار كند از طرف دیگر باید كاری كرد تا بازار گرفتار التهاب نشود و این امر نیازمند مدیریت روانی و جامعه شناختی درستی از طرف دولت به معنای كلی و استانداری ها، فرمانداری ها و... به معنای جزئی تر است.
سخنان مردم استان سمنان این روزها مشابه است، همگی ترس و دلهره گرانی دارند اما از طرف دیگر معتقد هستند كه دولت باید مدیریت بهتری بر وضعیت داشته باشد تا بازار گرفتار مشكلات بیشتری نشود. در این روزهای دشوار اما باید دید عملكرد دولتمردان در استان سمنان در حوزه نظارت بر بازار، اقلام مصرفی و... چطور است.

نظارت ها تشدید می شود
در صورت نیاز به هرگونه افزایش قیمت در هر بخش، اصلاح و افزایش قیمت صرفاً با انجام اقدامات كارشناسی و تنها توسط ستاد تنظیم بازار استان صورت خواهد گرفت واكنش ها به این مساله نیز در استان سمنان تقریباً مشابه بوده است، بهروز اسودی رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان سمنان در جلسه فوق العاده ستاد تنظیم بازار كه بتازگی در استانداری انجام شد هرگونه افزایش قیمت اقلام را غیرقابل پذیرش دانست و اظهار داشت: به واحدهای صنفی و خدماتی اخطار شد تا از هرگونه افزایش غیرمنطقی قیمت در حوزه كالا و خدمات جدا اجتناب كنند به این منظور نظارت بر بازار تشدید خواهد شد.
عسگری معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار سمنان نیز در تنها واكنش رسمی از روز شنبه تابحال گفته است: در صورت نیاز به هرگونه افزایش قیمت در هر بخش، اصلاح و افزایش قیمت صرفاً با انجام اقدامات كارشناسی و تنها توسط ستاد تنظیم بازار استان صورت خواهد گرفت.
وی تصریح كرده است: امتناع از فروش، كم فروشی و افزایش قیمت در بخش های مختلف استان به صورت ویژه و مستمر بررسی و نظارت می شود و دست آخر معاون صمت استان سمنان نیز از مردم خواسته تا با سامانه ۱۲۴ در تماس باشند تا موارد افزایش قیمت ها را اعلام كنند.
در هر صورت باید دید در ایام آتی مسئولان استان سمنان در كنترل شرایط بازار تا چه میزان موفق خواهند بود.


منبع:

1398/08/29
09:54:07
5.0 / 5
4577
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳

لینک دوستان بازاری

بازاری

تگهای بازاری

baazari.ir - حقوق مادی و معنوی سایت بازاری محفوظ است

بازاری

بازار فروش کالا