گام محققان دانشگاهی در راستای تولید غذای سالم در كشور؛
سیب پاک بدون باقیمانده سم و کود در مقیاس انبوه تولید شد
بازاری: پژوهشگران دانشگاه تهران با اجرای طرحی برای صفر شدن باقیمانده سموم و کود شیمیایی در محصولات باغی کشاورزی، در گام اول موفق به تولید سیب سالم بدون باقیمانده سم و کود در مقیاس اقتصادی و انبوه شدند.
به گزارش بازاری به نقل از ایسنا، دکتر احمد عاشوری، استاد دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران و مجری طرح، با بیان این خبر درباره پروسه تولید سیب پاک بدون باقیمانده سم و کود، اضافه کرد: اساس کار بر پایه یک برنامه ریزی دقیق برای ردیابی و واکنش بموقع در کنترل بیماری و آفات شناخته شده صورت گرفته است و با بهره گیری از مدلهای علمی شناخته شده مانند مدل «روز-درجه» دوره نشو و نما و همین طور زمان دقیق بروز آفات به دقت مورد محاسبه قرار گرفته و در نتیجه زمان درست «عمل» کنترل بیماری و آفات بموقع تعیین و از آفتکش های طبیعی و بیولوژیک موجود در بازار استفاده شد. در این برنامه از هیچ سم شیمیایی برای کنترل آفات و بیماری استفاده نشده است.
دکتر عاشوری، رعایت مبانی مدیریتی مشتمل بر رعایت بهداشت، خاک ورزی، تنظیم آبیاری، تغذیه و هرس درختان در باغ را از دیگر عوامل مورد توجه در این پروسه نام برد و اظهار داشت: با یک برنامه ریزی دقیق در این طرح، مجموعه عواملی را که موجب آلودگی باغات سیب می شد، محدود کردیم. این طرح در قالب یک طرح مدیریت تلفیقی آفات از جانب دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی اجرا شد و بعد از دو سال پایش و ردیابی در سال ۱۴۰۰ توانستیم ۴۰۰ تن سیب پاک و سالم از واریته لبنانی زرد در دو استان زنجان و آذربایجان شرقی تولید نماییم.
وی اضافه کرد: برمبنای نمونه برداری های مکرر، جهاد کشاورزی و سازمان ملی استاندارد بررسی و آنالیز کردند که آیا اثری از بیش از ۲۵۰ عنصر مورد نظر در این محصولات یافت می شود یا خیر. خوشبختانه همه بررسی ها منفی شد و هیچ اثری از عناصر و باقیمانده سموم و آفات در این محصول یافت نشد.
استاد دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران اضافه کرد: علاوه بر بررسی و رصد دقیق عناصر باقیمانده در محصول تولیدی در آزمایشگاه های مرجع در کشور، این محصول در آزمایشگاه های خارج از کشور (سنگاپور) نیز مورد بررسی قرار گرفته است و توانست تاییدیه سلامت را دریافت کند.
وی اشاره کرد: تولید انبوه این محصول بیش از آنکه یک تکنولوژی و فناوری باشد، یک برنامه مدیریتی است که در قالب همکاری گروه گیاه پزشکی دانشگاه تهران، دو شرکت خصوصی و دو باغ دار با موفقیت تمام اجرا شد. پروتکل اجرائی این طرح طی سال زراعی پیش رو تدوین می شود و در سایت دانشگاه تهران برای بهره برداری کشاورزان کشور در دسترس همگان قرار خواهد گرفت و همین طور در تلاش هستیم کلاس هایی را در قالب ورک شاپ برای سایر کشاورزان و باغ داران برگزار نماییم تا همه بتوانند سیب سالم و پاک تولید کنند و به این شکل بتوانیم به رسالت گروه گیاه پزشکی که همان کمک به تولید غذای سالم در کشور است، ادامه دهیم.
عضو هیئت علمی گروه گیاه پزشکی دانشگاه تهران با اعلان اینکه با بهره گیری از این برنامه، تولید سیب سالم به تولید انبوه و اقتصادی رسیده است، اضافه کرد: ما در این طرح به هیچ عنوان از سموم و کود شیمیایی استفاده نکردیم و همه عوامل برای مبارزه با بیماری و دفع آفات بصورت بیولوژیکی بوده است. در حقیقت با بهره گیری از مدیریت تلفیقی آفات توانستیم این محصول را بصورت سالم تولید نماییم.
دکتر عاشوری با بیان سهولت استفاده از این طرح برای تولید محصول سالم، اشاره کرد: مواد بیولوژیکی استفاده شده در این طرح در بازار موجود است و تمامی باغداران به سهولت می توانند این مواد را تهیه کنند و با یک برنامه ریزی دقیق و مدیریت شده، محصول سالم تولید کنند.
وی اشاره کرد: این برنامه قابلیت گسترش و آموزش به همه کشاورزان را دارد و ما می توانیم با یک برنامه ریزی مدیریتی، محصول سالم و پاک تولید نماییم.
دکتر عاشوری اضافه کرد: این برنامه همین طور قابلیت استفاده در سایر ارقام میوه را نیز دارد و تا حالا چند نوع میوه در گلخانه با بهره گیری از این پروسه انجام شده است. بدین سبب ما می توانیم تمام محصولات باغی کشاورزی را گام به گام بدون استفاده از سموم و کود شیمیایی تولید نماییم.
عضو هیئت علمی گروه گیاه پزشکی دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران اظهار داشت: این گروه، تولید گلابی سالم و پاک را نیز در برنامه کاری دو سال آینده خود دارد. امیدواریم بتوانیم این برنامه را برای بیشتر محصولات باغی نیمه سردسیری هم پیش ببریم و پس از چند سال بتوانیم برای بخش بزرگی از محصولاتی که در کشور تولید می شود، برنامه تولید مدیریتی، تولیداتی پاک و سالم ارائه بدهیم.
به نقل از روابط عمومی دانشگاه تهران، دکتر عاشوری با اشاره به این که این طرح علاوه بر تولید سیب سالم بدون باقیمانده سموم، مزایای جنبی دیگری نیز دارد، اشاره کرد: اجرای این طرح مزایای بسیاری به لحاظ محیط زیستی و جلوگیری از آلودگی آب های سطحی و عمقی همین طور خاک و هوا دارد.
وی درباره ارزش افزوده حاصل از اجرای طرح، اشاره کرد: آلودگی آب و خاک که حاصل استفاده از سموم و کود شمیایی است، غیرقابل جبران است و با اجرای این طرح و با جلوگیری از ورود سموم و آفات شیمیایی به آب و خاک، ارزش افزوده حاصل از اجرای این طرح غیرقابل محاسبه است.
دکتر عاشوری در ادامه توضیحات خود درباره تازگی اجرای این طرح در کشور، اظهار داشت: تولید اقتصادی و انبوه در حد هکتار و با نظارت کامل، یکی از خاصیت های اجرای این طرح است. با این طرح، ضمن این که باقیمانده از سموم و کود شیمیایی در محصول مصرفی به صفر رسیده، یک محصول اقتصادی هم تولید شده است یعنی در عین اقتصادی بودن محصول، محصول از سلامت کامل هم برخوردارست.
منبع: baazari.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب