تاکید بر لزوم حکمرانی خوب در اقتصاد ایران

تاکید بر لزوم حکمرانی خوب در اقتصاد ایران

به گزارش بازاری، مدیرعامل انجمن صنعت بیمه، خواهان استقلال چارچوب های تخصصی شد و جواد شکرخواه، عضو هیأت علمی دانشگاه علامه، هم سویی هوش جمعی با تنظیم گری را شرط اصلاح مدلهای اقتصادی و کاهش ناکارآمدی دانست.



به گزارش بازاری به نقل از مهر، مسعود حجاریان مدیرعامل انجمن حرفه ای صنعت بیمه قبل از ظهر امروز (یکشنبه) در همایش «چالش های حکمرانی اقتصادی در ایران: عوامل، پیامدها و ساز و کارهای اصلاحی اظهار داشت: در حوزه تنظیم گری ملاحظاتی وجود دارد. حکمرانی در سطح تنظیم گری به طور عمده از راه شوراها صورت می گیرد. در این سطح انتصاب و ارتقاء افراد در نظام اداری کشور از پایین به بالا است و کارکنان به اصول حرفه خود و معیارهای تخصصی حرفه خود مسلط هستند نه این که یک شخص و وزیر بتواند سطح رگولاتوری را تغییر دهد.
وی عنوان کرد: مدیران با تغییر دولت در است سطح، جابجا نمی شوند و مجاز به تصمیمات حزبی نیستند چونکه این سطح حرفه یا و تخصصی است و با نظارت مستمر و ثبات اقتصادی محقق می شود.
در ادامه این نشست، جواد شکرخواه عضو هیأت علمی دانشکده مدیریت دانشگاه علامه طباطبایی در ارتباط با علت اهمیت حکمرانی در حوزه اقتصاد بیان نمود: تقریبا تمام شعارهای چند سال اخیر مقام معظم رهبری در حوزه اقتصاد بوده است و حسی هم که عامه مردم در سطوح درآمدی مختلف با آن مواجهند مشکلات معیشتی و چالش های اقتصادی می باشد و این نشان داده است که حکمرانی اقتصادی خیلی حائز اهمیت می باشد.
وی خاطرنشان کرد: حکمرانی، با حکمرانی خوب متفاوت است و ما در حوزه اقتصاد باید حکمرانی خوب را مستقر نماییم. عرصه نظام اقتصادی به مثابه یک سیستم پیچیده است که روابطشان به هم وابستگی دارد و با این وجود خطی هم نیستند. در این سیستم اگر اعضا قضاوت بی طرفانه داشته باشند و کنش های آزادانه صورت بگیرد، سیستم پیچیده انطباق پذیری محقق خواهد گردید. این سیستم های خاصیت های بسیاری دارند مانند این که تعداد اعضا به هم وابسته است و میان اعضا تبادل اطلاعات وجود دارد و این پدیده منجر به یادگیری می شود.
عضو هیأت علمی دانشکده مدیریت دانشگاه علامه طباطبایی تصریح کرد: تاب آوری، انطباق پذیری، خود تأثیرگذاری و خود اصلاحی از دیگر خاصیت های سیستم پیچیده است که درجه این خاصیت ها به میزان آزادی ای که به اعضا داده می شود بستگی دارد. پدیده ای که در سیستم های پیچیده انطباق پذیر، تغییرات هوشمندانه و هدفمند خواهد بود.
شکرخواه اضافه کرد: ما در حوزه نظام اقتصادی، استقلال و آزادی نظر به اعضا را کمتر می بینیم و لازم است ما پدیده هوش جمعی را به رسمیت بشناسیم. در حوزه اقتصاد کلان وقتی قصد سیاستگذاری و راهبری در جامعه داریم باید بپذیریم با آسمان سر و کار داریم که قرار نیست با ما هم عقیده باشد. ما در حوزه علم اقتصاد مقوله های رفتاری را نادیده می گیریم.
وی اظهار داشت: نقش انسان ها در نظام حکمرانی قابل انکاری نیست. اگر بخواهیم سیستم به شکل یکپارچه خوب کار کند باید شایسته سالاری و آموزش همگرا در سیستم انطباق پذیر را مورد توجه قرار دهیم. در سیستم اقتصاد کلان باید پدیده هوش جمعی را با پدیده رگولاتوری همراه و همسو داشته باشیم. قسمتی از قوه قضائیه سرگرم نظام تخصیص عرضه و تقاضا هستند. ارزهای ۴۲۰۰ تومانی و ارزهای مبادله ای مشکلاتی ایجاد کردند که منجر گردید بخش های مختلف کشور را سرگرم این مشکلات کنند.
عضو هیأت علمی دانشکده مدیریت دانشگاه علامه طباطبایی اشاره کرد: اگر هوش جمعی و هوش رگولاتوری همسو باشند ما با چالش های کمتری مواجه خواهیم بود. ما در سیاستگذاری خود به طور معمول پذیرش هوش جمعی را لحاظ نمی نماییم. روی واردات کنترل نداریم و حتی برنامه ای برای کنترل انرژی و سرمایه گذاری در این زمینه نداریم. پدیده کوتاه مدت نگری نیز در دولت ها مورد توجه قرار نمی گیرد. نکته مهم دیگر که در سطوح راهبری اقتصادی اهمیت دارد اینست که دولت باید نقش تسهیل گری را مورد توجه قرار دهد تا جایی که مدلها تغییر نکنند.
شکر خواه اظهار داشت: در مدل کسب وکار بانکی که ۹۰ درصد تأمین مالی توسط این نظام بانکی صورت می گیرد، نرخ سود سپرده ها و تسهیلات حدود ۲۳ درصد درنظر گرفته می شود که مبنای منطقی ندارد. سرمایه در گردش مورد نیاز بنگاه ها ناشی از تورم چند سال اخیر، بالا رفته است. بانکها این مقررات را انواع مختلف دور می زنند و نرخ سود را به حدود ۳۳ درصد می رسانند و پیامد آن اینست که با تعداد کثیری پرونده انباشته در نظام قضائی می شویم.
وی اضافه کرد: مدل کسب وکار بانکها نیازمند بازبینی است. نرخ بهره بانکها باید تعیین تکلیف شوند. کسری بودجه، تورم، ناترازی بانکها و رفتارهای خلاف مقررات از نتایج موجود در حوزه اقتصاد هستند و برون رفت از این مساله به چند عامل بستگی دارد. ما باید ضوابط را کلان تر ببینیم و اجازه دهیم خود این بازیگران خود تنظیمی داشته باشند.
تکمیل می شود....
به اجمال، در این سطح انتصاب و ارتقاء افراد در نظام اداری کشور از پایین به بالا است و کارکنان به اصول حرفه خود و معیارهای تخصصی حرفه خود مسلط هستند نه اینکه یک شخص و وزیر بتواند سطح رگولاتوری را تغییر دهد. وی تصریح کرد: حکمرانی، با حکمرانی خوب متفاوت می باشد و ما در عرصه اقتصاد باید حکمرانی خوب را مستقر نماییم. روی واردات کنترل نداریم و حتی برنامه ای برای کنترل انرژی و سرمایه گذاری در این مورد نداریم.


منبع:

1404/07/28
10:58:22
5.0 / 5
6
تگهای خبر: آموزش , اقتصاد , بانك , بودجه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳

لینک دوستان بازاری

بازاری

تگهای بازاری

baazari.ir - حقوق مادی و معنوی سایت بازاری محفوظ است

بازاری

بازار فروش کالا
فروش عمده اجناس به قیمت بازار در سایت بازاری