آخرین جزییات از معاملات برق در بورس انرژی

آخرین جزییات از معاملات برق در بورس انرژی

به گزارش بازاری، معاون توسعه بازار بورس انرژی ایران اظهار داشت: از آغاز سال تاکنون، نزدیک به ۱۴ درصد از ارزش معاملات برق در بورس انرژی به تابلوی برق عادی اختصاص یافته است. همینطور تابلوی برق سبز ۲۱ درصد از ارزش معاملات را به خود اختصاص داده و ۶۵ درصد از ارزش معاملات هم در تابلوی برق آزاد ثبت شده است.


محمود کریمی معاون توسعه بازار بورس انرژی ایران در گفت و گو با گزارشگر اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان اظهار داشت: از آغاز سال، علیرغم نوساناتی که در ارزش معاملات بورس انرژی وجود داشته، بازار برق این بورس برمبنای تکالیف قانون برنامه هفتم روندی رو به رشد و مثبت را طی کرده است. این نوسانات عمدتا ناشی از شرایط اقتصادی و همین طور شرایط جنگی حاکم بر کشور بوده، اما در مجموع روند بازار های برق بورس انرژی مثبت و نویدبخش گسترش مبادلات برق در این بازار است.
او اضافه کرد: از آغاز سال تاکنون، نزدیک به ۱۴ درصد از ارزش معاملات برق در بورس انرژی به تابلوی برق عادی اختصاص یافته است. همین طور تابلوی برق سبز ۲۱ درصد از ارزش معاملات را به خود اختصاص داده و ۶۵ درصد از ارزش معاملات نیز در تابلوی برق آزاد ثبت شده است.
معاون توسعه بازار بورس انرژی ایران درباره ی ایجاد تابلوی جدید برای معاملات برق اظهار داشت: ظرفیتهای فعلی زیرساختی و اجرائی بورس انرژی ایران پاسخگوی نیاز های قانونگذار در آئین نامه اجرائی بند «ب» ماده ۴۳ قانون برنامه هفتم است و هم اکنون برنامه ای برای ایجاد تغییر در تابلو ها و بازار های بورس انرژی ایران وجود ندارد. مقرر است توسعه معاملات برق بوسیله همین ظرفیتهای موجود صورت گیرد و در کوتاه مدت تغییری در ساختار تابلو ها و بازار های بورس انرژی متصور نیست.
کریمی درباب سیستم برخط معاملات برق و گواهی سوخت نیروگاهی نیز اظهار داشت: سیستم برخط معاملات برق بزرگ ترین کمکی که به کنشگران این بازار می کند، این است که بتوانند متناسب با نیاز، رصد و پیشبینی خود از بازار، بصورت مستقیم خرید و فروش برق را بوسیله سیستم معاملات برخط انجام دهند. این مورد قسمتی از پروسه های اجرائی را تسهیل و الکترونیکی می کند و در نهایت به افزایش نقدشوندگی و شفافیت بازار کمک خواهدنمود. همین طور تسهیل پروسه سفارش گذاری در سمت خرید و فروش، بر پروسه قیمت گذاری برق نیز اثرگذار خواهد بود.
او درباره ی توسعه تابلوی برق آزاد و معاملات برق سبز نیز اظهار داشت: بزرگ ترین کمکی که این بازار ها به نیروگاه ها و حل ناترازی برق کشور می کنند، این است که عمده طرح های توسعه نیروگاهی برمبنای قیمت های کشف شده در تابلو های بورس انرژی امکان سنجی و تدوین می شوند. هرچه این قیمتها کاراتر و حاصل رقابت بیشتر میان عرضه و تقاضا باشند، کیفیت مطالعات اقتصادی پروژه ها نیز افزایش خواهد یافت و این مورد می تواند به افزایش سرمایه گذاری در صنعت نیروگاهی و در نهایت کمک به رفع ناترازی برق منجر شود.
او اضافه کرد: این هدف بوسیله افزایش سهم معاملات برق در بورس انرژی محقق خواهد شد؛ موضوعی که قانونگذار نیز در ماده ۴۳ قانون برنامه هفتم بر آن تاکید کرده است. به نظر نمی رسد مانع جدی در این راه وجود داشته باشد و اراده لازم نیز در بدنه وزارت نیرو برای تحقق اهداف تعیین شده در ماده ۴۳ قانون برنامه هفتم وجود دارد.
معاون توسعه بازار بورس انرژی ایران درباره ی نحوه کشف قیمت برق در بورس انرژی و گلایه هایی درباره ی بالا بودن قیمت برق مطرح می شود، اظهار داشت: قیمت برق در بورس انرژی ایران حاصل تجمیع عرضه و تقاضاست. مهم ترین عامل اثرگذار بر این فرایند، ناترازی برق کشور است که بعنوان یک متغیر اثرگذار بر عرضه و تقاضا، نقش تعیین کننده ای در قیمت های کشف شده در تابلو های بورس انرژی دارد.
او اضافه کرد: صنایعی که از بهره وری بیشتری برخوردار می باشند و سهم هزینه برق در بهای تمام شده محصولات آنها کمتر است، امکان خرید برق با قیمت های بالاتر را دارند و در مقابل می توانند در روزهای اوج مصرف نیز تولید خودرا ادامه دهند که از نظر اقتصادی برای آنها صرفه بیشتری خواهد داشت. بالاخره، این تجمیع عرضه و تقاضاست که قیمت برق را در تابلو های بورس انرژی ایران تعیین می کند و بورس انرژی فقط بعنوان یک پلت فرم بازار، هیچ گونه دخل و تصرفی در پروسه کشف قیمت ندارد؛ همان گونه که این سازوکار در بورس های انرژی سایر کشور های جهان نیز اجرا می شود.
کریمی در انتها با اشاره به هدف قانون برنامه هفتم توسعه بر مبنای رساندن سهم معاملات برق در بورس انرژی به ۶۰ درصد اظهار داشت: تحقق این هدف نیازمند اصلاحات مقرراتی یا زیرساختی خاصی نیست و فقط به آئین نامه اجرائی نیاز داشت که این آئین نامه در ۲۲ اردیبهشت ماه امسال توسط هیات محترم وزیران ابلاغ گردید. بر طبق این بخشنامه، چند دستورالعمل نیز باید تدوین شود که هم اینک با همکاری وزارت نیرو در دست تهیه است. امیدواریم هرچه سریع تر زیرساخت های قانونی اجرای این آئین نامه فراهم گردد تا بتوانیم میزبان حداقل ۶۰ درصد از ارزش مبادلات برق کشور باشیم و به سهم خود در افزایش کارآیی این بازار، توسعه سرمایه گذاری در صنعت نیروگاهی و کاهش ناترازی برق ایفای نقش نماییم.
1405/04/31
20:03:08
0.0 / 5
3
تگهای خبر: اقتصاد , بازار , بورس , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳

لینک دوستان بازاری

بازاری

تگهای بازاری

baazari.ir - حقوق مادی و معنوی سایت بازاری محفوظ است

بازاری

بازار فروش کالا
فروش عمده اجناس به قیمت بازار در سایت بازاری