رئیس سابق اتاق ایران در گفتگو با مهر:

بازار پسته را از آمریكا پس می گیریم، دولت از پسته كاران حمایت نكرد

بازار پسته را از آمریكا پس می گیریم، دولت از پسته كاران حمایت نكرد

بازاری: رئیس سابق اتاق ایران با اشاره به خسارت سنگین به باغ های پسته اظهار داشت: پسته بی كیفیت آمریكا سپس بهبود وضعیت تولید در ایران به سبب كیفیت محصول ایرانی بازار جهانی را از دست خواهد داد.



خبرگزاری مهر – گروه استان ها: این روزها بازار پسته متاثر از خشكسالی، گرما زدگی و نوسانات ارز روزگار خوشی ندارد و حدود ۴۰۰ هزار شغل فصلی در كرمان از دست رفته است. پسته داران كه در نگاه مردم افرادی پولدار محسوب می شوند امسال چنان خسارت دیده اند كه بازارهای خارجی پسته را به رقبشان واگذار كرده اند و حالا ۴۵۰ هزار تن پسته آمریكایی جای پسته ایرانی را گرفته است و خسارتی دو هزار و ۵۰۰ میلیارد تومانی بر جای مانده است.
گفته میگردد امسال به مهمترین بازار پسته ایران یعنی خاور دور حتی یك كیلو پسته هم صادر نشده است و همین اوضاع در سایر بازارهای جهان باز حاكم است
در این خصوص با رئیس سابق اتاق ایران و یكی از مهمترین تولید و صادر كنندگان پسته ایران به گفتگو نشستیم.
محسن جلال پور در گفتگو با خبرنگار مهر با ابزار نارضایتی از وضعیت كنونی كشاورزان پسته كار استان كرمان می گوید: سالها صنعت پسته روی پای خودش بود و امسال كه پسته كاران به سبب نوسانات گرمایی و اوضاع دلار گرفتار مشكل شده اند هنوز هیچ كمكی از طرف دولت به كشاورزان نشده است.
پسته یك محصول صادرات محور و استراتژیك است
وی با اشاره به اینكه پسته یك كالای لوكس و استراتژیك در بازار جهانی شمرده می شود اظهار داشت: پسته یك محصول كشاورزی صادرات محور است و طبق آمار هر سال حداقل ۸۵ درصد از پسته تولیدی در كشور صادر میگردد اما بعضی از محصولات كشاورزی در كشور تا ۱۰۰ درصد مصرف می شوند بنا بر این هم قیمت گذاری پسته بنا به شرایط جهانی تعیین میگردد و دلیل این امر هم امكان احداث رقابت با رقبایی است كه در كشورهای دیگر این محصول را تولید می كنند.
بازارهای خارجی باید حفظ شوند و این یك عامل كلیدی در صنعت پسته است چون پسته در زمینه اشتغال، ارتزاق، صنایع بالا دستی و پایین دستی بسیار مهم می باشد
رئیس سابق اتاق ایران با اشاره به اینكه بخش محدودی از پسته تولید شده در كشور راهی بازارهای داخلی میگردد بیان كرد: در سال های پر محصول حداكثر ۲۰ درصد از محصول سالانه راهی بازارهای داخلی میگردد و بقیه به كشورهایی كه مشتری پر و پا قرص پسته ایرانی هستند فرستاده میگردد و ارز آوری بالایی برای كشور به همراه دارد و بنا بر این هم به پسته كالای استراتژیك گفته میگردد.
جلال پور اظهار داشت: بازارهای خارجی باید حفظ شوند و این یك عامل كلیدی در صنعت پسته است چون پسته در زمینه اشتغال، ارتزاق، صنایع بالا دستی و پایین دستی بسیار مهم می باشد و اولین كالای غیر نفتی كشور شمرده می شود.
وی بیان كرد: در سالهای گذشته یعنی از ۹۲ تا ۹۶ نرخ ارز به صورت اشتباه ثابت بود كه البته با به اعلام اقتصاددانان این یك تصمیم اشتباه بود در همان زمان تورم رشد قابل توجهی را تجربه نمود. یعنی تورم در زمینه نهاده های تولید اعمال شد اما بر روی قیمت پسته تاثیر گذار نبود.
دو دلیل اصلی افزایش قیمت پسته
رئیس سابق اتاق ایران اضافه كرد: اما در سال ۹۷ دو اتفاق روی داد كه روی قیمت پسته تاثیر مستقیم داشت؛ نخست جهش ارز بود، در واقع قیمت ارز كه سالها به صورت مصنوعی پایین نگه داشته شده بود افزایش یافت و فنری كه فشرده شده بود ناگهان آزاد شد و قیمت پسته باز متاثر از قیمت ارز افزایش یافت دومین عامل مشكلات ناشی از تغییرات دمایی بود این اتفاق در ۵۰ پارسال بی سابقه بود و سبب شد به سبب گرمازدگی محصول تولید شده امسال به كمتر از یك پنجم سالهای قبل كم شود. تخمین زده میگردد كه محصول ایران بین ۴۰ تا ۵۰ هزار تن بوده است.
قیمت ارز كه سالها به صورت مصنوعی پایین نگه داشته شده بود افزایش یافت و فنری كه فشرده شده بود ناگهان آزاد شد و قیمت پسته باز متاثر از قیمت ارز افزایش یافت
وی به قول رئیس انجمن پسته اشاره نمود و بیان كرد: مردم به ناچار و به سبب عدم وجود محصول به میزان كافی باید امسال را تحمل كنند و امید داریم سال بعد مشكلات از بین برود، من روز گذشته از بخشی از باغ های پسته بازدید كردم و طبق مشاهدات میدانی به نظر می آید درختان برای تولید محصول در سال ۹۸ هیچ مشكلی پیش رو ندارند، بارندگی افزایش داشته و قیمت ارز باز در حال كاهش است.
جلال پور اظهار داشت: از طرف دیگر باید به این نكته هم اشاره نماییم كه سایر محصولات كشاورزی همچون گردو و بادام هم افزایش قیمت داشته اند بعنوان مثال یك كیلو آجیل درجه یك تا ۸۰ هزار تومان، یك كیلو گردو ۱۵۰ هزار تومان و یك كیلو بادام ۱۳۰ هزار تومان قیمت دارد.
پسته آمریكا ریز و فاقد كیفیت است
وی درباب از دست رفتن بازار جهانی پسته باز اظهار داشت: ما بازار پسته را از آمریكا پس خواهیم گرفت و در این خصوص هیچ شكی وجود ندارد، دلیل این امر هم كیفیت و طعم بسیار عالی محصول پسته ایران است، امسال هر چند پسته آمریكا افزایش تولید داشته اما پسته آمریكایی ریز و فاقد كیفیت و طعم مطلوب است.
رئیس سابق اتاق ایران بیان كرد: پیش بینی ما بازگشت سقف تولید محصول به موقعیت گذشته است و در چنین شرایطی مشتری های پر و پا قرص پسته ایرانی به سمت بازار ایران تمایل پیدا می كنند.
بیمه خسارت ها را پرداخت نمی كند
جلال پور درباب جبران خسارتهای سنگین پسته كاران اظهار داشت: مشكل بیمه كشاورزان یك بحث واقعی است، خسارتهای سنگینی به باغ ها وارد شده است اما بیمه حاضر نیست بیمه پایه را اعمال نماید، قرار بود اگر خسارتها از ۷۰ درصد بیشتر شد بیمه پایه اعمال شود اما بیمه توجیه جالبی را عنوان می كند و گفته میگردد اگر یك عامل سبب خسارت می شد بیمه پایه فعال می شد اما چون سه عامل سبب خسارت شده است بیمه پایه فعال نمی گردد.
پسته مهمترین محصول غیر نفتی ارز آور كشور است و باید مورد حمایت قرار گیرد
وی بیان كرد: در واقع بیمه پولی برای پرداخت به كشاورزان ندارد چون خسارت پسته كاران استان كرمان بسیار بیشتر از مجموع اعتباری است كه بیمه برای كشاورزی كل كشور در اختیار دارد و بنا بر این مشكلاتشان را اینگونه حل كرده اند.
جلال پور با گلایه از دولت اظهار داشت: پسته مهمترین محصول غیر نفتی ارز آور كشور است و باید مورد حمایت قرار گیرد اما امسال با وجود حجم بالای خسارتها دولت هیچ حمایتی در قالب تسهیلات، امهال وامها و پرداخت بیمه انجام نداده است و فصل داشت در حال تمام شدن است و كشاورز توان تقویت درختان و رسیدگی به باغها را ندارد.
وی اظهار داشت: پس از ۴۰ سال ارز آوری مطلوب برای كشور صنعت پسته به حمایت دولت نیاز دارد اما یك ریال تابحال از كشاورزان حمایت نشده است.


1397/09/23
12:22:38
5.0 / 5
4505
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۱

لینک دوستان بازاری

بازاری

تگهای بازاری

baazari.ir - حقوق مادی و معنوی سایت بازاری محفوظ است

بازاری

بازار فروش کالا