عضویت در بریکس با اقتصاد ایران چه می کند؟

عضویت در بریکس با اقتصاد ایران چه می کند؟

اتاق بازرگانی ایران در جدید ترین گزارش خود به بررسی جایگاه گروه بریکس در اقتصاد جهانی و میزان تاثیرگذاری آن بر حوزه های مختلف پرداخته است.


به گزارش بازاری به نقل از ایسنا، در سی وچهارمین گزارش از سلسله گزارش ها، گلچینی از تحولات اخیر در دو لایه جهانی و منطقه ای محیط ژئواکونومیک ایران عرضه شده و آخرین روندها و پیش بینی های اقتصادی تهیه شده توسط بزرگ ترین نهادهای اقتصادی بین المللی، در قالب داده های تازه مورد واکاوی قرار گرفته اند.
در بخش تحولات جهان، بازگشت سازمان تجارت جهانی به کانون تجارت جهانی مورد توجه قرار گرفته است. در اجلاس سالانه این سازمان توافق های قابل توجهی بدست آمد. مهم ترین توافق انجام شده در این اجلاس قاعده مند کردن ماهیگیری در جهان در امتداد کاهش صید بی رویه ماهیان است.
دومین توافق معطوف به لغو حقوق مالکیت معنوی واکسن های تولید شده برای مقابله با کرونا است. نتایج جنگ اوکراین برای روسیه از دیگر موضوعات مهم روز است. همچون آنکه در داخل روسیه در راستای کاهش وابستگی به نفت و گاز، اعمال اصلاحات اقتصادی ساختاری در دستور کار قرار گرفته است.
در امتداد مقابله با تحریم های غرب هم به درخواست روسیه، کشورهای بریکس - برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی - درحال ایجاد یک ارز جهانی جدید برمبنای سبدی از ارزهای کشورهای عضو هستند.
راه اندازی فروشگاه های زنجیره ای هند در روسیه به دنبال خروج فروشگاه های غربی و تصویب واردات موازی به شکل قانونی به کشور روسیه به مفهوم ورود کالاها بدون اجازه صاحب حق از دیگر واکنش های روسیه به تحریم ها است.
در تحولات منطقه ای آغاز مذاکرات تجارت آزاد بریتانیا و شورای همکاری خلیج فارس، دعوت پاکستان از ترکیه برای سرمایه گذاری در کریدور اقتصادی چین – پاکستان، توجه عربستان به فرصت های سرمایه گذاری در پاکستان و قبرس و افتتاح مسیر جدید تجاری میان عراق و عربستان تعدادی از نکات مطرح شده در گزارش است.
در سمت شرق ایران، منابع چینی از پیشرفت ۴۰ درصدی در پروژه راه اندازی دومین فرودگاه بزرگ پاکستان در گوادر خبر دادند. راه اندازی این فرودگاه در گوادر، شکاف آن در زیرساخت های لجستیک با چابهار را افزون تر می کند. دبی هم با بهره گیری از پتانسیل های اتاق تجاری خود به دنبال ارتقای روابط تجاری و اقتصادی با آمریکای لاتین است. اتاق بین المللی دبی دفتر خود در آمریکای لاتین را در مکزیک افتتاح کرده است. در قالب استراتژی اتاق بین الملل دبی، این اتاق می کوشد در سه سال آینده ۵۰ شرکت چندملیتی را برای حضور در دبی و قرار دادن آن ذیل کارهای منطقه ای اقناع نمایند.
در بخش داده های تازه نگاهی به جایگاه گروه بریکس در اقتصاد جهان شده است. کشورهای عضو بریکس ۴۲ درصد جمعیت، ۳۰ درصد سرزمین ها، ۲۶ درصد تولید ناخالص داخلی و ۲۰ درصد تجارت کالایی جهان را در اختیار دارند. باتوجه به تلاش بریکس برای افزایش تعداد اعضا، پیگیری عضویت ایران در این نهاد را می توان به عنوان یکی از اولویت های دیپلماسی اقتصادی ایران برشمرد. نفوذ ژئواکونومیک فزاینده چین در حیاط خلوت آمریکا هم نکته قابل تاملی است. داده های تجاری سازمان ملل در سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۱ نشان میدهد که به استثنای مکزیک، شریک تجاری اصلی ایالات متحده، چین در آمریکای لاتین از ایالات متحده پیشی گرفته و در سال قبل این شکاف را افزایش داده است.
داده ها همین طور نشان از کاهش قابل توجه تعاملات اقتصادی چین و روسیه در پیامد جنگ اوکراین دارد. بنظر می رسد که جنگ اوکراین با وجود افزایش قابل توجه تجارت میان چین و روسیه به سرمایه گذاری این کشور در روسیه و هم به طرح ابریشم آن ضربات جدی وارد کرده است. در صورت اعمال تحریم های ثانویه ضد روسیه، صدمه به شرکت های چینی فعال در روسیه افزایش خواهد یافت.
برخی کشورها هم به دنبال بهره برداری از نتایج بحران اوکراین هستند. وزیر تجارت سودان از کشورهای عربی خواسته تا با سرمایه گذاری در این کشور زمینه را برای تضمین امنیت غذایی جهان عرب فراهم آورند و وابستگی این کشورها به اوکراین و روسیه را کم کند.




منبع:

1401/04/09
12:09:14
5.0 / 5
568
تگهای خبر: اقتصاد , تولید , حقوق , سازمان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۳

لینک دوستان بازاری

بازاری

تگهای بازاری

baazari.ir - حقوق مادی و معنوی سایت بازاری محفوظ است

بازاری

بازار فروش کالا