رقابت جذب سپرده در شبكه بانكی
ویترین بانك ها جذاب شد، سود از ۱۵ تا ۲۳ درصد رشد كرد
بازاری: به دنبال فرصتی كه بانك مركزی در اختیار شبكه بانكی قرار داد تا سپرده های مشتریان را تمدید و یا تغییر دهند آنها هم در این فاصله چند روزه مبادرت به افزایش نرخ سود برای جذب سپرده و نگه داشت منابع قبلی كردند؛ به صورتی كه نرخ سودی كه این روزها به مشتریان پیشنهاد می گردد تا ۲۳ درصد افزایش داشته و ۸ درصد بالاتر از نرخ متعارف ۱۵ درصدی مصوب شورای پول و اعتبار است.
به گزارش بازاری به نقل از ایسنا، در حالی نرخ سود بانكی در تیر ماه ۱۳۹۵ با مصوبه شورای پول و اعتبار به ۱۵ درصد كاهش پیدا كرد كه با عنایت به انحرافی كه بانك ها از این نرخ داشتند در شهریور ماه سال قبل بانك مركزی طی دستورالعملی بانك ها را مكلف به كاهش نرخ سود به ۱۵ درصد كرد. اما پیش از اجرای این دستورالعمل در فاصله اول تا ۱۱ شهریور ماه فرصتی بوجود آمد تا بانك ها بتوانند سپرده های با نرخ بالا جذب كرده و یا حساب های كوتاه مدت را به دراز مدت تبدیل كنند، از این رو اكنون و در زمان فرا رسیدن سر رسید حساب های سال قبل نگرانی از عدم تمدید حساب ها و خروج سرمایه از بانك ها برای حركت به سمت بازارهایی همچون سكه و ارز و تولید التهاب در آن باعث شد تا شبكه بانكی به سمتی پیش برود كه تا حدی مانع از خروج سپرده گردد. بر این اساس اخیرا بانك مركزی در بخشنامه ای به بانك ها اعلام كرد كه سپرده های در فاصله ی دوم تا یازدهم شهریور ماه را تا مدت یك ماه تمدید كند.
اما در زمان تمدید حساب ها، گذری بر شعب بانك ها و بررسی نرخ های سودی كه به مشتریان پیشنهاد می گردد از این حكایت داشت كه اغلب بانك ها نرخ سود را تا ۲۳ درصد هم افزایش داده اند؛ به گونه ای كه پیشنهاد متفاوتی برای مشتریان داشته و برای تمدید حساب های قبلی و یاگشایش حساب های جدید نرخ سود بین حداقل ۱۸ تا ۲۳ درصد متغیر است. كاركنان شعب می گویند با عنایت به فرصتی كه از جانب بانك مركزی در اختیار آنها قرار گرفته تا در این چند روز كه احیانا تا ۱۱ شهریور ماه خواهد بود بتوانند به هر ترتیبی شده از بیرون رفتن سپرده ها جلوگیری نمایند، از این رو برای سپرده های با مبالغ متفاوت هم سودهای مختلفی در نظر گرفتند. بعضی از بانك ها برای سپرده های كمتر از ۱۰ میلیون تا ۲۲ درصد سود پرداخت كرده و مبالغ بالاتر از این رقم تا ۲۳ درصد سود در نظر گرفتند. یكی از بانك ها كه حتی بدون در نظر گرفتن كف مبلغ كلا ۲۰ درصد سود پرداخت می كند، دیگری ۲۲ درصد برای سپرده های مدت دار در نظر گرفته و بانك دیگر تا سقف ۵۰ میلیون ۲۰ درصد و بالاتر از آن را ۲۲.۵ درصد سود می دهد. بعضی از بانك ها هم به جای حساب های سپرده صندوق های سرمایه گذاری را تقویت كردند و در آن سودهای ۱۸ تا ۲۰ درصدی پرداخت می شود، اما پیشنهاد می كنند كه به جای صندوق به سمت حساب های سپرده بروید، دلیل هم مشخص است و می خواهند پول حداقل یك سال در حساب بانك ها بماند چون كه در صندوق امكان برداشت وجود داشته ولی برداشت از حساب سپرده با جریمه همراه می گردد.
در این میان هستند برخی بانك های بزرگ كه به حساب سپرده دست نزده و همان ۱۵ درصد را پرداخت می كنند. جالب اینجاست در پاسخ به این كه در رقابت با بانك های دیگر سود را تغییر نداده اند، عنوان می كنند كه افزایش نرخ سود سپرده با ریسك بالایی برای آنها همراه بوده و در قیاس با سود تسهیلات ۱۸ درصدی كه اكنون پرداخت می گردد در نهایت به ضرر بانك و منفی شدن تراز نامه آنها منجر می گردد.
رفتار كاركنان بانك ها هم جالب است؛ به صورتی كه بلافاصله پس از پرسش مشتری برای شرایط حساب سپرده تلاش می كنند تا به هر نحوی كه شده او را متقاعد به سپرده گذاری در بانك و یا انتقال حساب از بانك های دیگر به بانك خودشان كنند. حتی پیشنهاد می كنند اگر سپرده كافی برای دریافت ارقام كلان در اختیار ندارند با افراد دیگر پول های خویش را مشترك شده و در حساب قرار دهند تا سود بالایی دریافت نمایند.
در این بررسی میدانی واكنش شعبه یكی از موسسات اعتباری دارای مجوز بانك مركزی كه مدت هاست درگیر حواشی مربوط به تعاونی های زیرمجموعه خود است هم جالب بود. این موسسه در پاسخ به اینكه شرایط آنها برای بازكردن حساب سپرده چیست، عنوان نمود كه"حساب سپرده باز نمی كنیم".
در هر صورت فعلا هیجان سپرده گیری و رقابت برای جذب منابع در بانك ها بالا رفته است و در آستانه نیمه دوم سال كه معمولا بازار ارز به دلایل خاص خود دستخوش نوسان می گردد شبكه بانكی در كوشش برای نگه داشت سرمایه بوده و جذب پول به رقابتی بین بانك ها و بازارهایی همچون سكه و ارز تبدیل گشته است و نتایج آن در آینده ای نزدیك مشخص می گردد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب